Ensimmäinen Minna-palkinto Minna Maijalalle 2019

Ensimmäisen Minna-palkinnon, 2 000 euroa, sai tietokirjailija, filosofian tohtori Minna Maijala Jyväskylässä Naisliiton Minna Canth -seminaarissa lokakuussa 2019.

Minna-palkinnon saaja Minna Maijala keskellä.

Palkinnon luovuttivat Marja-Riitta Tervahauta ja Anneli Mäkinen. Suomalainen Naisliitto ja Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiö ovat perustaneet Minna Canthin 175-vuotisjuhlavuonna valtakunnallisen Minna-palkinnon. Se jaetaan joka toinen vuosi. Palkinto annetaan naisille tai naisryhmälle, jotka edistävät Minna Canthin tavoin tasa-arvoa teoillaan, puheillaan, aloitteillaan, kirjoituksillaan ja taiteellaan.

Minna Canth oli aikakautensa radikaalein kirjailija. Hän osoitti, että valtarakenteet ylläpitivät eriarvoisuutta ja yhteiskunnallisia epäkohtia, eivät yksittäiset ihmiset. Samaan rakenteiden muuttamiseen liittyvät tämän ajan #metoo-liikkeen ja Greta Thunbergin esittämät haasteet. Asiat eivät kehity vanhoilla rakenteilla.

Minna Maijala on nostanut tutkimuksillaan Minna Canthin uudestaan näkyväksi

Ensimmäisen Minna-palkinnon, 2 000 euroa, sai tietokirjailija, filosofian tohtori Minna Maijala Jyväskylässä Naisliiton Minna Canth -seminaarissa 5. lokakuuta 2019. Perusteluissa palkintoraati, johon kuuluvat Naisliiton ja Vilkemaan stipendisäätiön edustajien lisäksi asiantuntijajäsenenä Minna Canthin seura, toteaa seuraavaa:

– Minna Maijala on nostanut tutkimuksillaan Minna Canthin uudestaan näkyväksi, kirkastanut hänen henkilökuvansa ja uudistanut elämäkertakirjoittamisen. Kirjallaan Herkkä, hellä hehkuvainen Minna Canth hän on verevöittänyt kirjailijan eläväksi, voimakkaasti kokevaksi, lahjakkaaksi ja nöyräksi ihmiseksi. Tänä vuonna ilmestyneet Minnan Canthin rakkaudesta ja rahasta kertova Punaiset kengät ja novellikokoelma Minna Canth – ihmisen kuva monipuolistavat Minnan kuvaa. Punaiset kengät -kirjan esipuheessa palkinnonsaaja kertoo, että teos on ”kaikille naisille, jotka eivät välitä pysyä ruodussa”.
– Tänä vuonna olemme usein kuulleet kysymyksen; ”Mitä Minna C. ajattelisi tästä?” Kysymys osoittaa, että Minna Canthin mielipiteet ovat myös tätä päivää. Tästä lankeaa kiitos Minna Maijalan ansiokkaalle työlle.

Suomalainen Naisliitto on Suomen vanhimpia naisjärjestöjä

Suomalainen Naisliitto on Suomen vanhimpia naisasiajärjestöjä. Jo 112 vuotta se on puolustanut naisten oikeuksia ja lisännyt heidän yhteiskunnallista aktiivisuuttaan. Opetusneuvos Hilja Vilkemaan Stipendisäätiö on Naisliiton vuonna 1965 perustama säätiö, jonka nimikkohenkilö, Hilja Vilkemaa, oli vahva vaikuttaja liitossa 1910–1960-luvuilla. Hän testamenttasi omaisuutensa nimeään kantavalle stipendisäätiölle. Sen jakamien apurahojen ja palkintojen avulla Suomalainen Naisliitto edistää naisten pyrkimystä itsenäiseen, tasa-arvoiseen ja tulokselliseen toimintaan.

Sääntöjensä mukaan säätiö jakaa tunnustuspalkintoja naisille, jotka ovat suorittaneet uraauurtavaa tai muuten suuriarvoista työtä tieteen, taiteen, kirjallisuuden, lehtityön tai tekniikan alalla tai yhteiskunnan eri tehtävissä.

Säätiön ensimmäisen tunnustuspalkinnon tieteen parissa sai Riitta Auvinen vuonna 1971 väitöstyöhön. Väitöskirja Nainen miehen yhteiskunnassa herätti laajaa huomiota ja asemoi Riitta Auvisen vahvana feministinä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Samalla korostui myös Suomalaisen Naisliiton asema yhteiskunnassa feminismiä tukevana järjestönä.

Palkinto luovutettiin Suomalaisen Naisliiton perinteisessä Minna Canth-seminaarissa, joka pidettiin tällä kertaa 5.10.2019 Jyväskylässä.
Kuva Merja Helle. Patsaan kuva Tarja Vänskä-Kauhanen.

Lisätietoja:
Suomalainen Naisliitto:

Hilja Vilkemaan Stipendisäätiö, Marja-Riitta Tervahauta, 040 532 4970

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *