Naisliiton Jyväskylän osasto juhli 115-vuotista toimintaansa

Suomalaisen Naisliiton Jyväskylän osasto juhli 115-vuotista taivaltaan lauantaina 10.9.2022 Kuokkalan kartanossa. Juhlaan oli kokoontunut kolmisenkymmentä Naisliiton jäsentä ja ystävää.

Juhla oli merkkitapaus yhdistyksen entiselle puheenjohtajalle Liisa Kuuselalle.
Hänet kukitettiin Suomalaisen Naisliiton kunniapuheenjohtajan tunnustuksella. Sen hän sai pitkästä puheenjohtajakaudestaan Jyväskylän osastossa sekä monipuolisesta panoksestaan oman sekä valtakunnallisen yhdistyksen elimissä.
Tunnustuksen Kuuselalle toi Suomalaisen Naisliiton hallituksen puheenjohtaja Eva Tervonen.

Liiton tervehdyksessä Tervonen kertasi niin keskisuomalaisen kuin maan muidenkin yhdistysten saavutuksia ja tavoitteita naisten työssä.
Jyväskylän yhdistys on ollut vahva edelläkävijä ja yhteistyökumppani maan monille naisjärjestöille. Tämä yhteistyö jatkuu.

-Tämän päivän naisasiatyö on ihmisoikeus- ja tasa-arvotyötä, Tervonen korosti. Tänään iso haaste on huolehtia ikääntyvien ihmisten oikeuksista ja elämänlaadusta.

Juhlailtapäivä tarjosi nostoja Naisliiton Jyväskylän tavoitteista, työstä ja saavutuksista sekä arvoista ja yhteistyöstä valtakunnallisen Suomalaisen Naisliiton ja sen muiden alueellisten yhdistyksen kanssa.
Etappeja vuosien varrelta kertasi Liisa Kuusela omassa puheenvuorossaan. Luottamustehtävät hän peri tädiltään, niinikään osaston puheenjohtajana toimineelta Rauha Kilpikoski-Huuskoselta.

Iltapäivä tarjosi kurkistuksia myös Jyväskylän rakentumiseen, rakentamiseen ja rakentajaan, Kuokkalan kartanon piirtäneen arkkitehdin persoonaan. Jugend-tyylinen kartano oli maan ensimmäisiin naisarkkitehteihin kuuluneen Wivi Lönnin suunnittelema vuodelta 1904.
Näyttelijä Tarja Matilainen esitti juhlassa näytelmämonologin Wivi Lönnin elämästä Jyväskylän seudulla

Musiikkia juhlaan toivat naiskuoro Vappujen trioksi valikoitunut Ex Tempore -ryhmä, jossa esiintyivät Terhi Viikki, Kirsi Pulkkinen ja Tuula Määttä. Sikermä rakkauslauluja oli Vappujen lahja yhteistyökumppani Naisliitolle.
Laulua ja lausuntaa sekä ilon pirskahduksia esittivät ja laulattivat myös laukaalaiset Satu ja Arto Rantanen.

Jyväskylän osaston puheenjohtaja Tuula Riipinen kohotti maljapuheen jyväskyläläisille edeltäjilleen ja jäsenille.
-Jyväskylä on 185 vuotias, Suomi 105 ja Naisliitto 115 vuotta. Jyväskylää voi monesta näkövinkkelistä sanoa naisten kaupungiksi.

Jyväskylän Naisliitto on puurtanut kaikkina aikoina, välillä intensiivisemmin, välillä vähän hiljaisemmin.
Alkuvuosinaan yhdistys toimi yhtenä maan aktiivisimmista ja hoiti onnistuneesti isoja kansallisia Naisliiton tapahtumia Jyväskylään. Se toteutti hankkeita ja projekteja myöhemminkin.

-Paljon näissä on ollut näkemyksellisten, vahvojen vetäjien ansiota. He ovat innostaneet mukaan rohkeita naisia, naisasianaisia.

Riipinen kohotti uranuurtajamaljan myös kunnalliselle puistotäti- ja kodinhoitajatyölle, jonka Jyväskylän osasto käynnisti jo 1910-luvun jälkipuoliskolla.
Päivähoitokeskustelua käydään tänäänkin.
-Vaikka näistä saavutuksista on melkein ikuisuus, ne eivät ole itsestäänselvyys. Ne avaukset piti jonkun tehdä. Se joku oli Jyväskylän naisliitto, korosti Riipinen.

Hän muisti myös Minnan kohtaloa.

-Minnasta, Minna Canthista on tullut monien Naisliiton yhdistysten idoli. Niin Jyväskylässäkin. Minnan patsashanke oli hieno yhdistyksen onnistunut saavutus tasan kuusikymmentä vuotta sitten. Siitä on yhdistyksessä syytä olla ylpeä yhä.
Patsas katseli vielä muutama viikko sitten teatterin suuntaan, jossa harjoiteltiin näytelmää Suruttomat. Se perustuu Canthin Työmiehen vaimo -näytelmään. Canthin näytelmiä menee tänäkin kautena monessa suomalaisessa teatterissa.

Minnan patsaan lakitus on tuttu juttu Jyväskylän opiskeljoiden Vapun käynnistämisestä.
-Nyt pitää pärjätä rakennustyömaan vuoksi pari vuotta ilman Minnaa, mutta sitä suurempi on ilo ja juhla, kun haalarikansa ja me kaikki saamme patsaan jälleen ihailtavaksemme, Riipinen summasi.

Porvoolainen Pirkko Inkeri osallistui Jyväskylän juhlaan ystävänsä Liisa Kuuselan kunniaksi. Hän on Helsingin osaston jäsen ja kertoi pitävänsä tiivistä yhteyttä naisliittokontaktiinsa ja osallistuvansa yhdistyksen tapahtumiin. Uusia, myös yrittäjänaisissa toimivia jäseniä juhlaan osallistui.

Teksti Tarja Vänskä-Kauhanen

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *